Nemme, lækre og sprøde RugKnækbrød

Her får du en gennemgang af det udstyr du som minimum skal bruge for at bage rugbrød – og så kan vi ikke lade være med at fortælle om udstyr der kan være rart at have ved hånden, men ikke nødvendigvist er et must.

Rugbrødrenes nemme knækbrød

Af Rune Flensted // Senest opdateret: 12. januar 2023 

Sprøde RugKnækbrød


Mængde: 2 bageplader

Ingredienser:

6,5 dl vand (650g)

2 dl ruggryn (80g)

Laves til grød


2 dl solsikkekerner (125g)

2 dl hørfrø (125g)

2 dl sesamfrø (125g)

Flagesalt

Udstyr:
Røreskål
Gryde/kaserolle
Grydeske
Dejskraber
Lufttæt beholder til opbevaring
2 bageplader
Bagepair

Fremgangsmåde

Trin 1: Grød

Lav først en ruggrød som du vil lave havregrød – (Vi laver grøden sådan her: hæld koldt vand og ruggryn i en lille gryde og bring det i kog ved høj varme.

Skru ned på laveste blus når det det begynder at koge. Rør ikke i gryden, men mærk efter med en grydeske, hvornår grøden begynder at sætte sig i bunden.  Så snart det begynder at sætte sig i bunden af gryden slukkes for varmen, og det er først nu du rører i grøden. Grøden er lidt  tynd i starten, men den sætter sig, når den får lov at hvile 10-15 minutters tid.

Grøden smages til med salt. Det gør ikke noget at grøden bliver kold, og du kan sagtens vente med næste trin til dagen efter og sætte grøden i køleskabet så længe.

Trin 2: Rør kernerne i

Rør kernerne i grøden.

Trin 3: Fordel dejen på bageplade og bag

Fordel din grøddej på to stykker bagepapir og glat det ud i et jævnt lag med en ske eller dejskraber.

Hvis ikke det glider let, kan du jævnligt dyppe skeen/dejskraberen i vand – så går udglatningen meget lettere. Hvis dejen er blevet for fast, kan du blot røre lidt koldt vand i.

Skær eventuelt kanterne til, hvis du ønsker mere ensartede knækbrød.

Drys med flagesalt og tryk det ned i dejen så det hænger bedre fast efter bagning.
Skær knækbrødene ud i den størrelse du foretrækker – lange og tynde, kvadratiske eller så de passer lige ned i madkassen.

Trin 4: Bagetid

Knækbrødene bages ved 125° C  grader i varmluftsovn til de er helt tørre.

Tiden afhænger af hvor våd dejen er og hvor tykke du ønsker dine knækbrød. 
Regn med en 1-1,5  time. Lad eventuelt knækbrødne stå ved eftervarme for at sikre at de bliver helt sprøde.

Lad knækbrødene køle helt af inden de pakkes i lufttæt beholder. 

Velbekomme!

Rugbrødrenes nemme knækbrød

Relaterede indlæg

Få endnu mere inspiration lige her:

Rugbrødres nemme softkernerugbrød med surdej

Opskrift på nemt rugbrød med surdej. Denne opskrift er udviklet til at spare tid, men stadig bevare fugtighed og smag. Perfekt rugbrødsopskrift til travle hverdage.

Læs mere →

SolsikkeRugbrød

På trods af den dybe og komplekse smag, er vores opskrift på SolsikkeRugbrød meget enkel. Hemligheden er langtidshævning ved lavere temperaturer, der giver den gode smag – en smag du ikke oplever mange steder, da konventionelt rugbrød ikke tillader langtidshævede rugbrød.

Læs mere →

Sådan puster du liv i tørret surdej

Sådan puster du liv i tørret surdej. Tørret surdej er en fantastisk måde at opbevare surdej på i længere tid. Vi har tidligere ‘genoplivet’ tørret surdej, der har ligget i lufttæt beholder i mere end 4 år.

Læs mere →

Opskrift på saftigt kernerugbrød

Den bedste opskrift på saftigt kernerugbrød. Det kan sagtens være en travl hverdag når du lige har prøvet opskriften et par gange.

Læs mere →
Scroll to Top