Udstyr du skal bruge

Her får du en gennemgang af det udstyr du som minimum skal bruge for at bage rugbrød.

Bageudstyr til rugbrødsbagning

Af Rune Flensted // Senest opdateret: 30. januar 2023 

Udstyr du skal bruge til rugbrødsbagning


Dejfad
Brødform
Køkkenvægt
Surdejsglas
Træske
Dejskraber
Bage-/stegetermometer
Røremaskine (ikke et must)
Ovn

Dejfad

For at blanderugbrødsdejen skal du bruge et dejfad eller en skål i en vis størrelse. De fleste af vores opskrifter giver 3 rugbrød, så her vil et dejfad på ca. 5 liter være passende. Hvis dejfadet er mindre, vil det være svært og mere langsommeligt at blande det hele ordentligt sammen, uden at det ryger ud over kanten.

Brødform

Der findes mange forskellige slags brødforme, og vi kan godt lide de rugbrødsforme, der har lige sider og skarpe kanter. Det giver flotte rugbrød, men du kan sagtens bage i en sandkageform eller brødforme med skrå kanter, og få dejlige velsmagende rugbrød.

De brødforme, der er på billedet, er på 1,8 liter og måler 10x10x18 cm.

Køkkenvægt

Alle ingredienser angives i gram, og derfor er en køkkenvægt afgørende for et godt bageresultat. En vægt med 1 grams interval eller lavere er at foretrække, da for store gram-afvigelser ved eksempelvis salt, ændrer brødets smag.

Surdejsglas

Du skal bruge et glas eller en gennemsigtig beholder med låg til din surdej. Du skal kunne holde øje med luftbobler, og hvordan surdejen udvikler sig, så beholderen skal være transparent. Hvis siderne er lige, er det nemmere at få surdejen ud, men det er ikke afgørende. Et surdejsglas på 1 liter er passende til de opskrifter, hvor du skal bruge 400 g surdej.

Elastikker

Ved at placere en elastikker på dit surdejsglas, kan du nemmere holde øje med, at surdejen hæver til cirka dobbelt størrelse. Placer elastikken ved surdejens overkant når den er frisket op. 

Træske

En grydeske af træ kan være rar at have ved hånden, når der skal røres og flyttes dej over i formene.

Dejskraber

Dejskraberen kan du både bruge til at skrabe surdej ud af glasset, få det sidste ud af dejfadet samt glatte dine rugbrød, når dejen er kommet i forme.

Bage-/stegetermometer

For at få en perfekt afbagning skal rugbrødets kernetemperatur i mange opskrifter være på 97-98° C for at være færdigbagt. Derfor er det godt at have et termometer, så du kan tage temperaturen på dit rugbrød. 

Et digitalt stegetermometer kan du stikke i brødet, mens det er i ovnen og sætte alarmen til en temperatur på 97-98° C. Har du et bagetermometer, tager du et brød ud, når det har bagt den angivne tid og måler temperaturen.

Røremaskine

Det er ikke nødvendigt med en røremaskine, og vi anbefaler altid, at du i starten ælter dit rugbrød i hånden. På den måde får du en god føling og fornemmelse af dejen. Når du er blevet lidt mere rutineret og ved hvordan rugbrødsdejens konsistens skal være, kan du gå over til at bruge en røremaskine. Har din røremaskine en K-spade, benyttes denne i stedet for dejkrogen.
 

Ovn

Det siger næsten sig selv at det er vigtigt at have en ovn. De fleste opskrifter kan bages med enten varmluft eller alm. Ovn med over og undervarme.

Skriv en kommentar

Relaterede indlæg

Få endnu mere inspiration lige her:

Rugbrødres nemme softkernerugbrød med surdej

Opskrift på nemt rugbrød med surdej. Denne opskrift er udviklet til at spare tid, men stadig bevare fugtighed og smag. Perfekt rugbrødsopskrift til travle hverdage.

Læs mere →

SolsikkeRugbrød

På trods af den dybe og komplekse smag, er vores opskrift på SolsikkeRugbrød meget enkel. Hemligheden er langtidshævning ved lavere temperaturer, der giver den gode smag – en smag du ikke oplever mange steder, da konventionelt rugbrød ikke tillader langtidshævede rugbrød.

Læs mere →

Sådan puster du liv i tørret surdej

Sådan puster du liv i tørret surdej. Tørret surdej er en fantastisk måde at opbevare surdej på i længere tid. Vi har tidligere ‘genoplivet’ tørret surdej, der har ligget i lufttæt beholder i mere end 4 år.

Læs mere →

Opskrift på saftigt kernerugbrød

Den bedste opskrift på saftigt kernerugbrød. Det kan sagtens være en travl hverdag når du lige har prøvet opskriften et par gange.

Læs mere →
Scroll to Top